Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

PAPALAU.

Denumiri populare: babuschi, basicuta de roseata, besica, boborea, bubuclie, buruiana de buba, cereasa
ovreiului, cereasa besicata, curcubatica, dalac, fusei salbatec, gherghinar, gogoase, iarba bubei, maselare, papala, pulpe de padure, puturoasa.
Compozitie chimica: fructele contin acid citric, substante amare (fisolina), contine alcaloizi, mucilagii, zaharuri, substante minerale, gust putin agreabil acru-amarui. Fructele se culeg la maturitate sunt comestibile atât crude cât si uscate. Se folosesc la prepararea dulceturilor, marmeladei, bomboanelor, contin zaharoza, acizi si o mare cantitate de vitamina C. Planta mai are clorofila, vitamine, etc.
Atentie! Planta în întregime este toxica în afara frunzelor. Se afla multa solanina. Se poate interveni cu carbune vegetal în cazurile de intoxicatie.
În traditia populara: decoctul fructelor se bea si se faceau spalaturi pe cap si corp în cazurile de eriteme, pelagra, etc. Cu decoctul partilor aeriene se spalau eruptiile si eczemele noilor nascuti. Boabele rosii, plamadite în vin, erau utilizate intern contra ascitei. Se mai folosea contra durerilor de masele si urechi. Fructele plantei se întrebuintau ca infuzie în tratamentul furunculozei.
Actiune farmaceutica: contra reumatismului, decongestiva, diuretica, febrifuga, laxativa. Se foloseste doar extern pentru ca intern ar putea produce intoxicatii.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: dureri diverse inclusiv cele reumatice, furunculoze sau diferite
afectiuni ale pielii, intern se va lua cu precautie în litiaze, guta, reumatism.
Cantitatea maxima este de 250 ml infuzie împartita în cursul zilei luata cu înghitituri mici.
Preparare:
-Din 2 lingurite de planta se va face un ceai. Se pun în 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se aplica extern sub forma de comprese sau cataplasme.