Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

PAPADIA.

Denumiri populare: buha, cicoare, crestatea, floarea
broastei, floarea gainii, floarea malaiului, floarea soarelui, floarea turcului, flori galbene. galbinele grase, gusa gainii, laptuca, lilicea, ochiul boului, pana vâzgoiului, papa gainii, papaluga, pui de gâsca, turci.
În traditia populara; se folosea pentru vopsit în galben. Florile erau întrebuintate contra tricofitiei. Se freca
leziunea cu ea. Frunza se storcea si zeama se punea la buba neagra, precum si la besica cea rea. Peste besica se punea o felie de smochina, iar peste ea, papadie pisata.
Radacina pisata bine, prajita în smântâna proaspata, se întindea pe o frunza de brusture, se punea în locurile unde se simtea durere reumatica si se tineau 24 ore. Tratamentul se repeta pâna trecea.
Ceaiul din radacina, ca si cel din flori uscate se lua contra durerilor de ficat. Se mai bea ceaiul din frunze în loc de apa în bolile de ficat si pentru circulatia sângelui. Ceaiul din radacini se lua contra bolilor de rinichi si contra hemoragiei. Zeama de papadie se lua si pentru cei ce sufereau de durere de piept si naduseala.
Compozitia chimica: se utilizeaza frunzele (Folium Taraxaci), radacina (Radix Taraxaci) :i }ntreaga planta (Herba Taraxaci cum radicubus) partile aeriene gliceride ale acizilor oleic, palmitic, stearic, colina, inulina, glucoza, polioze, flavofene, acid tartric, substante antibiotice, proteine, iod, alcooli terpenici, carotenoide, amidon, vitaminele A, B, C, D, E, substante minerale, un principiu amar, zahar, ceara, rasina, cauciuc, ulei volatil.
Radacina: radacina contine alcooli triterpenici, fitosterine, glucide, substante proteice, rezine, gliceride ale acizilor palmitic, linoleic, oleic, colina, acid cafeic, amida acidului nicotinic, asparagina, vitaminele B, C, principiu amar-taraxacina, substante minerale diverse.
Actiune farmaceutica: datorita principiului amar se întrebuinteaza ca tonic amar. Tonifica ficatul, glandele, combate litiazele, obezitatea si stimuleaza intestinele. Este indicata în toate afectiunile în care exista dereglari glandulare, diuretica, creste diureza, hipoacidifiant, mareste secretia glandulara, normalizeaza circulatia sângelui, laxativ, coleretic, este un drenor hepatic excelent si chiar al întregului organism. Amelioreaza diabetul. Radacina- astringent, mareste secretia biliara, creste diureza, venotonic, colagog, Beta-carotenul este un antioxidant de exceptie indicata în toate formele de cancer sau de scaderea imunitatii organismului. Previne bolile de inima, fluidizeaza mucozitatile, întareste mucoasele pulmonare, hepatice si ale cailor urinare, stimuleaza pofta de mâncare si este si remineralizanta, ajuta la slabire, scade colesterolul. Se mai foloseste la insuficienta hepatica si icter cataral.
Planta întreaga intra în compozitia ceaiurilor depurativ, dietetic si gastric, iar radacina în a ceaiului hepatic.
Se foloseste în urmatoarele afectiuni: acnee, afectiunile inimii, afectiuni cronice ale aparatului urinar, afectiuni vasculare, anemie, anorexie, artrita, astenie, ateroscleroza, balonari, boli de ficat, boli de gât, cancer cu diferite localizari, cataracta, celulita, colecistita, colica biliara, congestia ficatului, constipatie, dermatoze, dezechilibre glandulare, diabet, digestie lenta, dischinezie biliara, eczeme, enterocolite, furunculoza, guta, hemoroizi, hepatita, hidropizie, hipertensiune, hipercolesterolemie, icter, imunitate scazuta, insuficienta renala, intoxicatii, leziuni verucoase, litiaze, obezitate, oligurie, pancreatite, papilomatoame cutanate, pete pe piele, retentia apei în organism, reumatism, scrofuloza, tulburari de metabolism, tulburari digestive, ulcere cronice de gamba, varice.
Atentie !sucul laptos al papadiei poate provoca intoxicatii daca se folosesc în cantitate mare. Simptome: greata, diaree, modificarea ritmului inimii. Se poate administra carbune.
Preparare:
-Din 1-2 lingurite de planta întreaga cu radacina cu tot maruntita, dupa uscare se va pune în 250 ml apa clocotita. Se acopere timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3-4 cani pe zi.
-Din 1-3 lingurite de planta maruntita (cu radacina cu tot) se va face un decoct. Pentru aceasta se va pune în 250 ml apa. Se va fierbe apoi timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se poate folosi un timp îndelungat câte 2 cani pe zi.
-Extern se va face din 4 linguri de planta întreaga maruntita pusa la 500 ml apa. Se va fierbe timp de 15 minute , dupa care se va strecura. Se va aplica extern.
-Tije de papadie culese proaspat se vor spala bine apoi se vor consuma în fiecare zi câte 10 tije florale fara flori dimineata la trezire. Se poate face acest lucru 10-30 zile zilnic.
-Din frunze tinere se poate face o salata primavara si se vor consuma asa crude.
-Din frunze tinere se poate face o supa împreuna cu urzica fiind în acest caz extrem de utila la multe afectiuni.
-Sirop din flori de papadie, se vor culege florile, se spala bine apoi se pun cu putina apa, doar cât sa le acopere. Se vor fierbe apoi timp de 3 minute se strecoara si apoi le se va adauga zahar ca la orice sirop. Se fierbe din nou pentru a primi consistenta de sirop. Se va folosi câte o lingurita care se va pune în 250 ml apa si se poate consuma ca orice alt sirop.
-Radacina uscata se macina si se va face o cafea dimineata cu aceste radacini. Ca sa fie mai gustoasa se va pune si radacina de cicoare si se prajesc putin pâna capata o culoare maro.
-Suc proaspat se aplica pe afectiunile pielii în cazul petelor, verucilor, etc.
-Sucul proaspat de papadie obtinut de la întreaga planta cu ajutorul aparatului centrifug se va amesteca cu urmatoarele sucuri: 2 parti suc de morcov, o parte suc papadie, o parte suc castravete, 2 parti suc de rosii, o parte telina. Este unul dintre sucurile foarte utile în afectiunile de mai sus si în multe altele.
Papadia se poate amesteca cu multe alte plante medicinale si intra în compozitia multor ceaiuri tip plafar.
Este foarte utila în toate curele de slabire, cu rezultate foarte bune, în cele mai multe cazuri, mai ales asociata cu soc-fructe.
-Suc de radacina recoltat toamna: suc de radacina…………..100 g alcool 90 ………………….18 g glicerina……………………15g
apa…………………………17 g. Se ia 1-2 linguri pe zi.
-Tinctura din radacina 15-20 picaturi de 2-3 ori pe zi.
-Suc alb de papadie în colir si contra negilor sau petelor de pe fata. Se aplica de mai multe ori pe zi.
-Decoct de tije, muguri, frunze contra albetii corneii, pentru limpezirea ochilor.
-În apa distilata pentru spalarea petelor de pe fata.


MenaQ7: conține Vitamina K2 în forma sa naturală, cea mai eficientă formă de vitamină K2, esențială pentru o structură osoasă sănătoasă și pentru un sistem cardio-vascular fără factori de risc.