Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

PALTINUL DE CÂMP.

Denumiri populare: artar coaja, artar mic, artariu,
jugastru
Compozitie chimica: tanin, vitamina K, pectine, mucilagii, gume, acizi peptici, celuloza, pectoze, uleiuri volatile, saruri minerale.
Actiune farmaceutica: seva se recolteaza în martie facându-se o crestatura în scoarta si un copac poate furniza pâna la 10 litri de seva care se foloseste la diferite preparate: gemuri, dulceturi, sucuri, alcool, etc. În Canada acest arbore este simbolul national si este unul din arborii care aduc venit canadienilor. Se face si zahar de artar si multe alte preparate.
Actiuni farmaceutice: fructele- astringente, antidiareice. Scoarta: antidiareic puternic, prin taninul care-l contine. Hemostatic, cicatrizant. Florile si frunzele recoltate în perioada înfloririi sunt stimulatoare, tonifiante, mineralizate, depurative eliminând toxinele din sânge si în afectiunile cardiace sunt foarte indicate.
Se poate folosi în urmatoarele afectiuni: afectiuni cardiace, anemie, anorexie, convalescenta, debilitate, diaree, dizenterie, hemoragii, rani.
Preparare:
-Seva luata câte 10 ml de trei ori pe zi înainte de mese.
-Scoarta praf se va fierbe 2 lingurite la 250 ml apa timp de 5 minute apoi se strecoara. Se poate folosi la afectiunile de mai sus sau extern în hemoragii.
-Infuzie din 2 lingurite de flori puse în 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 astfel de ceaiuri chiar în cure de lunga durata pentru afectiunile de mai sus.


Control glycemic

• Ajuta controlul glicemiei in mod natural
• Aprobat de Institutul de Bioresurse Alimentare