CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

PADUCEL.


Denumiri populare: cacadara, gherghin, gherghinar, maces, malai moale, malaiul cucului, malai nesarat, malaiet, maracin
Compozitie chimica: se utilizeaza frunzele (Folium Crataegi), florile (Flores crataegi) cu frunzele din imediata apropiere(Folium Crataegi cum floribus), fructele (Fructus Crataegi), substante de natura flavonica si proantocianide, colina, acetil colina, trimetilena, acid crataegic, acid clorogenic, acid cofeic, acid citric, acid tartric, adenina, guanina, derivati purinici, acizi triterpenici, hiperozidul, amine, trimetilamina, amilamina, ulei volatil ce contine aldehida anistica de natura catehica, pectine, substante minerale, etc. Vitaminele: B1, C. Fructele contin flavonoizi, taninuri, acizi tartric, ursolic, citric, oxalic, nicotinic, clorogenic, colina, acetil colina, pectina, ulei gras, glucoza, fructoza, substante minerale.
În traditia populara: din flori se preparau ceaiuri contra insomniilor, în boli de inima si de ficat. Decoctul fructelor se lua contra diareei si a bolilor de rinichi. Decoctul frunzelor sau al vârfurilor ramurilor se folosea contra bataturilor pe talpi, facându-se spalaturi si legaturi cu resturile. Unii ardeau ramurile, iar din cenusa faceau lesie cu care spalau bataturile. Scoarta de pe radacini se punea proaspata tot la bataturi.
Actiune farmaceutica: tonicardice, hipotensoare, antispastice, hipnotice si sedative, indicat în extra sistole si tahicardii sinusale, antispastic, tonic al inimii, întareste muschiul inimii, are efecte liticevegetative, febrifuge (florile), astringente si dizolvante ale calculilor (fructele), cardiodilatator, calmant al sistemului nervos, scade tensiunea arteriala si o regleaza, rezolva tulburarile inimii (în combinatie cu Roinita). Este un echilibrant psihic. Regleaza bataile inimii. Vindeca foarte multe din afectiunile inimii si vaselor de sânge. Vasodilatator la nivelul vaselor coronare, hipotensiv de întarire si rarire a contractiilor inimii bolnave. Frunzele cu flori intra în componenta ceaiurilor: antiasmatic si calmant, împotriva tulburarilor cardiace, iar fructele în ceaiul calmant.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni buco-faringiene, afectiuni diverse ale inimii sau circulatorii, afectiuni neurologice, agitatii nervoase, ameteli, angina pectorala, angoasa, astenie, ateroscleroza, bataturi, cardiopatie ischemica, circulatie periferica deficitara, climax, convalescenta, dereglari de ritm cardiac, dispnee, dizenterie, dureri de inima, fragilitate capilara, hipertensiune, hipertiroidie, insomnie, iritare, leucoree, litiaza biliara si urinara, nevroze cardiace, palpitatii, stari de nervozitate, tahicardie, tensiune oscilanta, tulburari cardiace cu substrat nervos, tulburari de menopauza, varice, zgomote în urechi.
Preparare: în toate cazurile frunzele si florile pot fi înlocuite cu o cantitate dubla de fructe.
Intern-
-O lingurita de flori si frunze se vor pune în 250 ml apa clocotita. Se vor acoperii ulterior dupa care se vor lasa timp de 10 minute. Se strecoara si se consuma 2-3 ceaiuri pe zi.
-2 lingurite de planta maruntita se va folosi la afectiunile mai grave sau extern. Se pune în 250 ml apa clocotita. Se va acoperi timp de 10 minute dupa care se va strecura. Se vor putea consuma si din acesta 2-3 ceaiuri pe zi, chiar si în cure de lunga durata.
-Tinctura- se vor pune 50 grame de planta maruntita în 250 ml alcool alimentar de 70 . Se va tine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Se va strecura dupa care se pune în sticlute de capacitate mai mica. Se va putea lua în functie de gravitatea afectiuni între
10 picaturi si o lingurita de tinctura luata de 3 ori pe zi înainte de mesele principale diluata cu putina apa.
-În otet se pot pune câteva frunze si flori. Se vor tine timp de 8 zile, dupa care se pot folosi la bataturi, veruci, negi.
-Vin- se va pune într-un litru de vin 100g de frunze si flori maruntite. Se astupa si se va lasa timp de 8 zile la temperatura camerei agitând des. Dupa 8 zile se va strecura. Se poate consuma apoi din acesta 50 ml de trei ori pe zi înainte de mese în afectiunile mentionate mai sus. Se mai poate adauga si 50 g de patrunjel radacina, curatata si rasa la cei care au si edeme din cauzele afectiunilor inimii. Se va tine si în acest caz tot 8 zile si se va administra la fel.
-Vin preparat din fructe- Se vor pune la 2 Kg de fructe zdrobite 2 kg de zahar, 10 litri de apa si 30g de drojdie. Se va pune totul într-o damigeana de sticla. Se pune un dop prin care este trecut un furtun de cauciuc, care are un capat într-un vas cu apa. Se va lasa timp de aproximativ 15 zile (în functie de temperatura), dupa care se va trage de pe drojdii si se pune în sticle de capacitate mai mica. Se va putea lua din acest vin câte 50 ml de trei ori pe zi în afectiunile mentionate mai sus.