Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

OREZ.

Denumiri populare: oriz, peringi, pilan, riscas.
În traditia populara: apa în care se spala orezul se lua, în unele sate, pentru leucoree. Decoctul se bea în bolile de rinichi, iar cu faina fiarta se faceau legaturi la umflaturi.
Compozitie chimica: orezul brut- vitaminele: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E. Aminoacizii: alanina, arginina, acid aspartic, cistina, acid glutamic, glicina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, prolina, serina, treonina, triptofan, tirosina, valina. Acizii grasi: acid miristic, acid palmitic, acid stearic, acid palmitoleic, acid oleic, acid linoleic, acid linolic. Fosfolipide, carbohidrati, mineralele: sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, nichel, molibden, fosfor, fluor, iod, bor, seleniu.
Actiune farmaceutica: este comparabil cu grâul în ceea ce priveste valoarea nutritionala fiind bogat în glucide si proteine. Contine inhibitori ai proteazei ca si celelelte cereale deci este foarte util în lupta contra cancerului fiind antitumoral. Tarâtele de orez consumate câte o lingurita pe zi este suficient ca sa va fereasca de litiaza renala deoarece contine acid fitic si fitati care absorb din intestin calciul aflat în exces. Astringente, analeptice, antidiareic, constructoare, carminativ, dietetic, diuretice (favorizeaza eliminarea ureei), energetice, emolient, energizant, nutritiv, racoritor, regenerator, scade presiunea sângelui, hipotensoare, ajuta la vindecarea unor forme de cancer, vindeca psoriazisul, elimina caloriile în exces. Tarâtele scad colesterolul din sânge.
Se indica în urmatoarele afectiuni: acnee, afectiuni gastro-intestinale, afectiuni renale, afte bucale, angina, anorexie, arsuri, azotemie, boli dermatologice, cancer de colon, cancer de prostata, cancer de sân, colite de fermentatie, cosmetica, crestere, diaree, eczeme zemuinde, edeme de origine cardio-renale, enterita, fermentatii intestinale, hiperazotemoie, hipertensiune, inflamatii cutanate, îngrijirea tenului, insuficienta renala, leziuni inflamatorii supurate, litiaze, meteorism, obezitate, psoriazis, rani, surmenaj, tegumente iritate, uremie.
Preparare:
-Se va fierbe orez 50 g în 500 ml apa pâna se fierbe bobul. Se consuma apa si mucilagiile si se manânca orezul în afectiunile de mai sus. Se poate folosi în orice preparat culinar cât de mult suporta fiecare în parte si în functie de reactia organismului si de afectiune.
-1 lingura de orez nedecorticat se va pune la 250 ml apa de seara si dimineata se consuma aceasta apa mai multe zile la rând. Este foarte util în toate afectiunile renale, gastro- intestinale, hiperazotemie
-Pudra de orez se aplica extern simplu se pune în mâna si se maseaza fata cu aceasta pudra, apoi se spala cu apa calduta, sau sub forma de masca cu alte preparate, oua, miere, etc. În afectiunile pielii. Se foloseste foarte mult în cosmetica la diferite masti pentru tratamentele diferitelor defecte ale pielii.
-Faina de orez se amesteca cu faina de soia în proportie de
1/1 si se amesteca cu apa obtinându-se o pasta care se aplica pe fata, fiind indicata în special la tenurile obosite.
-Faina de orez, amestecata cu ulei în proportii diferite formând o pasta se aplica pe tenurile iritate. Se tin 2-3 ore apoi se vor spala cu apa calda.

Detoxifiera colonului

• Sursa excelenta de fibre solubila
• Ajutor la constipatie