Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

NEGRILICA.

Denumiri populare: cernusca, chimen negru, negrusca, nigeluta, piper, piper negru.
În traditia populara: fiertura semintelor în vin, ca si pâinea peste care s-au presarat, seminte de negrilica, înainte de a se coace, sau cea facuta din amestec de faina de grâu si putina negrilica, erau folosite în bolile de stomac (indigestii, colici, gaze, lipsa poftei de mâncare) si în boli de piept; se spunea ca alunga viermii din mate, marind în acelasi timp si cantitatea de lapte. Semintele pisate ca faina, amestecate cu moare de varza, se luau contra limbricilor. Se folosesc semintele.
Compozitie chimica: contin ulei volatil compus din nigelana, un compus terpenoidic-hederagenina, ulei gras, substante albuminoide, saruri minerale.
Actiune farmaceutica: antianorexica, carminativa, digestiva, diuretica, vermifug, mareste cantitatea de urina eliminata, stimuleaza digestia.
Se poate utiliza la urmatoarele afectiuni: ameteli, anorexie, astm, bronsite, colici gastrointestinale, impotenta, paraziti intestinali.
Preparare:
-1-2 lingurite de seminte macinate se vor pune într-un litru de vin. Se vor fierbe timp de 10-15 minute. Se va lasa apoi acoperit o perioada de 10 minute dupa care se strecoara. Se poate consuma câte 50 ml înainte de mese în afectiunile de mai sus.

Detoxifiera colonului

• Sursa excelenta de fibre solubila
• Ajutor la constipatie