Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

GHINTURA PATATA

  Denumirea populara: abrameasca, cahincea, dantura, engere, fierea pamântului, ghimbire de munte, hintura, iantura, ochincea, strigoaie, tintaura.
În traditia populara: radacina plamadita în rachiu se lua contra durerilor de stomac si pentru pofta de mâncare, precum si contra frigurilor.
În unele parti se bea pentru durere de pântece si diaree. Se mai folosea local pentru “besica rea”. Se fierbea în unt cu vâzdoaga (Tagetes patula), busuioc, si faina de grâu. Din fiertura se facea o legatoare, care se punea pe basica.
Compozitie chimica: se utilizeaza rizomii si radacinile, (Radix Gentianae) recoltate în august pâna toamna târziu, radacina- gentiopicrina, gentiomarina, amarogentina (de 5000 de ori mai amara decât gentiopicrina), gentiana, tanin, lipide, substante minerale, gentiopricozidul- principiul amar care prin hidroliza scindeaza în glucoza si gentiogenina. Mai contine si alte principii amare: gentiamarina, gentiacaulina, amarogentina, care se scindeaza în glucoza, xiloza si izogentizina. Pigmenti xantonici liberi gentizina, etc.
Mai are glucide, pectina, sterine, zaharuri reducatoare, acizi (gentiricmascorbi), enzime si mucilagii.
Proprietati farmaceutice: tonic amare si eupeptice amar folosit în anorexia de diferite cauze, stimulând prin substantele amare pe care le contin receptorii gustativi si în mod reflex secretia salivara, biliara, gastrica si intestinala. Antihelmintic, stomahic, antitermic, colagog. 
Intra în componenta ceaiului tonic aperitiv si în formula de preparare a unor lichioruri..
Preparare:
Se va folosi radacina:
-Se marunteste si se pune în casete pentru ca este foarte amara. La o caseta se vor pune 0,20 care se vor lua o data. Vezi la sfârsit doza indicata pentru 24 ore.
-În cazul în care avem nevoie pentru a scapa de paraziti intestinali se va lua o lingurita sau doua care se vor fierbe timp de 15 minute în 500 ml apa dupa care se va strecura. Se va bea în trei reprize: dimineata, la amiaza si seara.
-10 g de radacina se oparesc cu 150 g apa. Dupa 6 ore se strecoara si se stoarce. Lichidului i se adauga 230 g de zahar, apoi se fierbe si se filtreaza.
-Tinctura-se vor pune 20 g. de planta la 100 ml alcool alimentar de 70 grade. Se va pune într-o sticla preferabil de culoare închisa. Se va tine la temperatura camerei timp de 15 zile timp în care se va agita de mai multe ori pe zi pentru a se putea extrage principiile active din plante. Dupa aceasta perioada se va strecura, se pune în sticle mai mici la rece. Se poate pastra timp de 2 ani. Se va lua câte 10-20 picaturi diluate înainte de mese.

Dozele indicate fiind urmatoarele:
Extract fluid: 2-4 g pe zi
Extract moale: 0,5-1 g\zi
Extract uscat: 0,20 g\zi în:
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: aerofagie, anemie, anorexie de origini diferite, ascaridoza, boli hepatice, ciroza hepatica, convalescenta, depresii, digestii lente sau dificile, dischinezii biliare-stimuleaza contractia vezicii biliare, dispepsii, febra cronica, gripa, guta, incontinenta urinara-stimuleaza contractia vezicii urinare, intoxicatii, leucopenie (scade numarul globulelor albe), nevroze, oboseala cronica, parazitoze digestive, reumatism.
Preparare:
      -Se poate prepara un vin dintr-un litru de vin de struguri la care se va pune 50 grame de planta maruntita. Se va lasa apoi timp de 8 zile agitând sticla des. Dupa aceasta perioada se strecoara. Se va putea adauga la acest vin si  miere pentru  a nu fi asa de amar. Se va lua câte o lingurita din el înainte de mese cu 30 minute.
       -Sirop. La 20 grame de planta maruntita se pune 250 ml apa. Se ca fierbe apoi timp de 15 minute, se strecoara dupa care se va adauga la acesta 100 g zahar. Se va fierbe apoi timp de 15 minute sau pâna capata consistenta unui sirop. Se va lua din acesta tot o lingurita înainte de mese cu 30 minute de trei ori pe zi.