CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

FRAGI  DE PADURE

Denumiri populare: afrag, buruiana de fragi, capsuni, fragi de câmp, fraga, fragele, fragi de padure, fragi iepuresti, fraguta salbatica, franza, pomita, pomnitei, vargute.
În traditia populara: frunzele de frag si capsuni, pisate si amestecate cu sare, se puneau pe masele contra durerilor.
Ceaiul din radacini se lua contra tusei. Se fierbeau si cu decoctul lor se spalau pe bube dulci, iar cu ele se legau. Din frunze si stoloni se faceau tigari, care se fumau pentru naduseala. Ceaiul de frunze uscate se lua când se oprea udul si contra digestiei anevoioase.
 Contra frigurilor, se cauta vara câte un fir de fraga singur crescut si dupa ce se adunau 9 astfel de fire, cu radacina cu tot, se fierbeau în 3 dl. De vin rosu, pâna scadea la jumatate. Ceaiul din tulpini si radacini se lua în boli de rinichi. Decoctul plantei se mai folosea la boli femeiesti.
Compozitie chimica: în medicina se folosesc doar frunzele recoltate în timpul înfloririi (folium fragariae) si care au un gust astringent, oxid de calciu si fier, substante proteice, zahar, celuloza, grasimi, materie uleioasa, hidrati de carbon, acid salicilic, saruri minerale de fier, sodiu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, calciu, siliciu, iod, brom, acid salicilic, vitaminele: A, B1, B2, C, E, K. Coloranti naturali si alte saruri minerale. Frunzele contin: cantitati mari de tanin, flavonoide, vitamina C, saruri minerale.
      Zaharul sub forma de levuloza face din fraga un fruct permis diabeticilor.
Actiune farmacologica: frunzele- astringente, antidiareice, diuretice. Fructele-nutritiv, tonic, remineralizant, diuretic, antigutos, hipotensor, depurativ, detoxifiant, laxativ, reglator hepatic. Calmeaza nervii, regleaza glandele endocrine si este bactericid. Extern: antiinflamator, tonic al pielii, prezenta pe piele elimina sau limiteaza procesul inflamator, decoloreaza pistrui, previn formarea ridurilor sau le diminueaza pe cele existente.
Atentie la faptul ca unii sunt alergici la acest produs. Înainte trebuie testat, pentru a nu fi cumva alergici.
Frunzele intra în componenta ceaiului aromat.
Preparare:
-Fructe crude ca aperitiv câte 250-500 g pe zi în cure de câteva zile, cu cât mai mult cu atât mai bine. Se consuma întotdeauna înainte de mese.
-Sucul are proprietati bactericide puternice. Acesta se poate lua în diferite combinatii cu alte sucuri sau se adauga alcool sau vin pentru a fi mentinut o perioada mai lunga.
-Contra oxiurilor -se consuma fragi dimineata si nimic altceva, câteva zile la rând.
-Frunzele se fac infuzii cu o lingurita de plante maruntite la o cana de apa oparita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se va strecura. Se pot consuma 3-4 cani pe zi.
-Dulceturi,  marmelade sau sucuri se pot consuma dupa dorinta daca nu exista cumva diabet.
-În cosmetica se folosesc fructele pentru diferite masti.
Se pot folosi la urmatoarele afectiuni: angina, ateroscleroza, astenie de primavara, boli de ficat, boli de piele, boli renale si vezicale, boli glandulare, bufeuri (de caldura), ciroza, colesterol marit, constipatie, diaree, diabet, enterite acute, enterocolite, guta, hepatite, herpes, hipertensiune, intoxicatii alcoolice si tabacice, nevroze, osteoporoza, paraziti intestinali, pistrui, reumatism, riduri, tuberculoza, tulburari hepato-biliare, tulburari de tranzit intestinal, ulceratiile pielii.
Calcium Coral + Vitamina D3 Forte: calciu obţinut din coralii fosilizaţi din apele oceanice, cu vitamina D3 şi magneziu. Pentru sanatatea sistemului osos.