CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

FERIGA

        Denumirea populara: barba ursului, falitura, feliga, feriga, ferice, iarba sarpelui, limba cerbului, limba sarpelui, navalnic, spasmul dracului, spata dracului.
În traditia populara: rizomul cules toamna si pastrat în loc uscat, era întrebuintat contra teniei. Unii îl luau pisat marunt si amestecat cu miere din care luau seara si dimineata pe nemâncate. Altii îl curatau, îl fierbeau în apa si beau din decoct dimineata pe nemâncate.
 Rizomul pisat se bea cu vin pentru dureri de inima. Decoctul  lui se mai bea în loc de apa, de catre cei bolnavi de astm. Se mai pisa si se fierbea în lapte. Se mai folosea decoct de rizom care se tinea în gura pentru dureri de dinti.
Planta se mai fierbea si se oblojeau picioarele în dureri de reumatism. Se mai lua o oala si se puneau multe radacini de feriga si apa apoi fierbea si în aceasta apa se scaldau copii, dupa ce se racorea putin.
 În alte parti se adunau frunze de feriga în iunie, iulie, când sunt în plina dezvoltare, se umpleau cu ele perne si saltele, pentru a se culca pe ele copii rahitici, cu boli de oase. Din frunze de feriga se faceau si bai pentru copii care nu umblau în picioare, în trei zile la rând, la fel si celor scrofulosi, la care se mai punea si sare în scaldatoare.
Compozitie chimica: în general se folosesc rizomii-acestia contin acid filicic, acid alfa si beta flavospidic, ulei volatil format din esteri ai acidului butiric si octilic, tanin, aspidinol, albaspidina, floraspidinol, floraspina, desaspidina, aspidina, paraspidina, floraspirona, etc.
Proprietati farmacologice: se folosesc doar preparatele din farmacie pentru ca în cazul în care se vor face în casa se risca otravirea.
            Se folosesc doar contra infestarii cu cestode. Filicina are o actiune antiparazitara care va face ca tenia sa paralizeze. Se va da apoi un purgativ urmarindu-se daca s-a eliminat capul teniei.
Extern: se folosesc în dureri de  guta unde sunt foarte eficiente- o mâna de frunze se vor fierbe timp de 10 minute dupa care se va face o cataplasma cu aceste frunze. Peste noapte se pot pune comprese cu acest lichid care se îmbiba într-o pânza cu care se panseaza locul dureros.
În Transilvania, la Boita, frunzele se puneau în baile contra racelii. În unele sate frunzele se puneau în pat, sub cearceaf si se culcau pe ele cei bolnavi de reumatism. Sorii, cum se numesc sporangii asociati ai ferigii, se foloseau uscati la taieturi, presarându-se pe ele.
            Se folosesc la: infestari cu cestode sau dureri de guta extern în cataplasme cu frunze.
Protector cardiovascular

Supliment dietetic, polifenol natural si antioxidant.