CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

FASOLEA

Denumirea populara: bacalau, baghi, broanca, coltoasa, fojola, fansola, fasole agatatoare, fasoi tucar galbuie, fasola, fasole mititica, fasole alba, fasole albastruie, fasula, fasule, fisule, fisuliu, fusei, pustoaica, pasui, pasula, postaie, teaca, târtatica, tucara, etc.
În traditia populara: boabele se folosesc ca leac contra bubelor dulci si pecinginei. Se luau boabe de fasole alba si tot atâtea seminte de cânepa, se ardeau la foc, se pisau bine, se amestecau cu frunze de menta uscate si sfarâmate, se puneau si plamadeau cu smântâna, apoi se ungeau bubele cu ea, de mai multe ori.
 Pe arsuri se puneau boabe de fasole pestrita, pisate cu boabe de porumb, iar pe cele de la degeraturi, boabe de fasole alba fierte si frecate. Se mai facea legaturi pentru dureri de cap si scurgeri de sânge.
Boabele de fasole alba, fierte cu 2-3 rânduri de patrunjel si o mâna de faina de secara, pâna se facea aluat, se puneau pe pântece, pentru calmarea durerilor dupa nastere. Se mai facea ceai din tulpini florifere când avea bolnavul friguri, în dureri de rinichi.
Din decoctul pastailor se facea un ceai pentru rinichi. Se mai facea din boabe pisate pilule care se luau pentru retentie urinara. Turta facuta din boabe de fasole pisate si faina de grâu, o puneau femeile pe sâni, pentru aducerea laptelui.
Compozitie chimica: pastaile contin glucide constând din: zaharoza, rafinoza, melibioza; protide, aminoacizi liberi (acidul pipecolinic, acidul aspartic, acidul alfa-aminobutiric, acidul gama-aminobutiric, alfa-alanina, beta-alanina, acidul glutamic, arginina, asparagina, mici cantitati de lipide, zaharuri, glicina, glutamina, rezina, treomina, serina, valina, acizi organici, ne azotati, vitaminele: C, B1, B2, B6, K, PP, -acidul pantotenic, acidul folic, enzime, substante minerale cu elementele: potasiu, magneziu, calciu, natriu, fosfor, azot, zinc, mangan, molibden, cobalt, fier, etc.
-Semintele: amidon, celuloza, pentosan, protide: acidul aspartic, acidul pipecolinic, acidul glutamic, aleurona, arginine, asparagina, glicina, tirozina, treomina, triptofan, zaharuri, mucilagii, valina, etc. Lipide, acizi organici ne azotati, citric, malic, glucozizi, ulei eteric, vitaminele: A, B1, B2, B6, C, K, PP, acid pantoteic, fitohormoni, enzime si substante minerale.
Actiune farmacologica; depurativ puternic, diuretic, datorita sarurilor minerale, antiseptic, antiinflamator, emolient, remineralizant. Antidiabetic datorita amino-acizilor si argininei în special. Calmeaza mâncarimile de piele, tonic cardiac, înlatura apa în exces din organism. Repara sistemul nervos, tonifica ficatul si pancreasul. Au proprietatea de a distruge microorganismele de pe piele, elimina sau limiteaza procesul inflamator, relaxeaza tesuturile si diminueaza starea inflamatorie. Pastaile verzi sunt folositoare în acnee. Pastaile uscate si semintele în afectiuni oculare si intern. Semintele în tratamentul extern se folosesc la arsuri, eczeme, pecingine, erizipel cu rezultate foarte bune. Mugurii de fasole sunt foarte indicati ca tinctura pentru efectele deosebite asupra inimii. Adjuvant în tratamentul diabetului. Antiseptic renal. Extern se utilizeaza împreuna cu alte plante. Creste diureza si scade zaharul din sânge. Fasolea verde tinctura face sa scada numarul de globule albe.
Tecile de fasole intra în compozitia ceaiurilor dietetice si antireumatismal.
Preparare:
-Fasole pastai maruntite se fierb o lingurita în 250 ml de apa timp de 15 minute dupa care se strecoara si se poate consuma 2-3 cani pe zi.
- O mâna sau 2 de pastai proaspete la litru de apa, fierte 2 minute si lasate sa se macereze toata noaptea. Sau o mâna de pastai uscate lasate sa se înmoaie 6 ore înainte de a face decoctul.
-Faina de fasole boabe se poate aplica pe diferite rani sau se ia intern pentru afectiunile la care se indica o suplimentare de fitohormoni. În acest caz se ia un vârf de cutit din acest praf care se va pune sub limba pentru 10 minute dupa care se va înghitii cu putina apa.
-Suc de fasole verde se va lua în combinatie cu alte sucuri în afectiunile indicate.
-Ceai din teci. 4 linguri de teci maruntite se pun într-un litru de apa si se lasa peste noapte la macerat. Dimineata se fierb pâna lichidul scade la jumatate. Aceasta portie se împarte în 2-3 portii si se bea în cursul zilei.
Se poate folosi în urmatoarele afectiuni: acnee, afectiunile aparatului urinar normalizeaza urinarea, uretrei, vezica, afectiuni oculare, afectiuni cronice renale, albuminurie, anemie-are foarte mult acid salicilic, arsuri, ascita, boli de nervi-în special fasole încoltita, boli de ficat (teci de fasole verde), boala Alzheimer, boli de inima-tinctura din pastai, boli de piele, cancer- inhiba proteaza, cistite- normalizeaza urinarea, colesterol în exces, constipatie, convalescenta, crestere, diabet, diateze urice, eczeme-seminte praf, edeme-renale, erizipel, guta, hidropizie, impotenta, infectii ale pielii, infectii urinare, insuficienta hepatica, litiaze, oligurii, Parkinson, pecingine-seminte, prurit, retentie urinara, reumatism, stafilococi-bolile produse de acestia, surmenaj, tuberculoza pulmonara
            Notam faptul ca mugurii de fasole sunt foarte utili în afectiunile ginecologice, iar tinctura din pastai este utila mai ales în afectiunile inimii.
            Fasole boabe încoltita se macina si se amesteca cu miere în parti egale fiind foarte utila în anemiile adolescentilor sau copiilor.În cosmetica se foloseste mai mult faina din seminte

Tonalin®: combinaţia între exerciţiile fizice, dietă şi Tonalin® te va ajuta să pierzi din grăsimea corporală, transformând grăsimea în muşchi