CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

CRUSIN


Denumiri populare: crasici, crusci, lemn-cânesc, pasachina, salbist.                      
În traditia populara: s-a folosit pentru vopsirea în galben. Ceaiul din scoarta se folosea ca purgativ. În Muntii Apuseni, la Salciua, decoctul din scoarta de sub coaja se dadea celor “smintiti de cap, de gânduri, din blestem ori din afurisenie”.
Compozitie chimica: antrocenozide (franghlozida si gluco-frangulozida), agliconii lor, acid crizofonic si tanic, tanoide, ceruri, steroli si diverse saruri minerale.
Proprietati farmacologice: este unul dintre cele mai utilizate plante pentru efectul sau laxativ sau purgativ. De asemenea are efect deosebit în diverse afectiuni ale ficatului pentru efectul deosebit care îl are asupra vezicii biliare careia îi ofera posibilitatea se goleasca de toate toxinele. Cresc peristaltismul intestinal, colagog, coleretic. Laxativ sau purgativ în functie de doza. Actiunea laxativa se manifesta la 10 ore de la administrare.
Se foloseste coaja care se recolteaza, se usuca si se marunteste, dar numai dupa un an de la recoltare se va folosi altfel produce stari de intoxicatie cu voma.
Atentie la cei care sufere de hipertensiune arteriala deoarece folosirea acestei plante în mod abuziv poate sa faca sa creasca tensiunea arteriala.
De asemenea coaja proaspata are efecte deosebit de puternice putând provoca voma. Nu se indica de asemenea nici tratamente de lunga durata cu aceste ceaiuri.

Preparare:
Se va face un ceai dintr-o lingurita de planta care se va pune în 250 ml de apa. Se va fierbe timp de 10 minute dupa care se va strecura. Are un puternic efect laxativ care se va face simtit la 8 ore dupa ce s-a baut ceaiul. În doze mai mari este cu efect purgativ.
Extern se va folosi în ceai mai slab sau dintr-o lingurita cu care se vor face tamponari pe locurile afectate.
Se utilizeaza la urmatoarele afectiuni: angiocolite, boli cronice de piele, constipatii chiar cronice, dischinezie biliara, favus, hemoroizi-atât intern prin asigurarea laxatiei cât si extern prin praful, care se poate amesteca cu orice unguent. Insuficienta hepatica. Obezitate-contribuind la toate retetele care se fac. Parazitoze digestive diverse, pecingine, piodermite, râie, ulceratiile pielii.
În cazurile în care se doreste o mai rapida actiune se va putea prepara o tinctura din o parte de planta maruntita si 5 parti de alcool alimentar de 70 grade. Se va tine timp de 15 zile agitând des apoi se strecoara. Se va folosi în functie de efectul care se doreste. Se poate lua câte 5 picaturi -1 lingurita, care se vor dilua în putina apa. Se va lua doar la nevoie.
Atentie! Nu se bea în cantitati mari, provocând colici puternice si scaune lichide. Nu se consuma planta proaspata, deoarece provoaca greturi si varsaturi; se foloseste numai dupa un an de la recoltare.
• Singurul producator de Graviola aprobat de Institutul de Bioresurse Alimentare
• Suport immunitar puternic
• Sprijin in chimioterapie
• Amelioreaza starea de spirit