CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

CRINUL ALB

Denumiri populare: crinul de padure, liliac, liliom alb, muscata, piparoase, stânjenel alb, zambac.
În traditia populara: foliolele poligonale macerate în undelemn constituie Oleum liliorum alborum, remediu casnic si clasic pentru rani. Frunzele de crin se puneau pe rani, taieturi si arsuri, iar petalele unse cu miere, pe besica rea, la buba neagra si taieturi. Pentru basica în gura, se fierbeau în lapte dulce, care se tinea caldut în gura. Florile se puneau într-o sticla cu apa, se astupau bine si se foloseau contra durerilor de ochi.
În alte parti, petalele tinute în alcool se foloseau contra petelor de pe fata si a usturimii ochilor. Din antere se prepara un “ir” pentru vindecarea ranilor, iar din floarea întreaga, o tinctura contra durerilor interne. Ceaiul din flori de crin se lua pentru curatirea sângelui. Se mai folosea la “poala alba”, în amestec cu sulfina alba, trifoi alb si radacina de bujor. Ceapa de crin fiarta se punea pe umflaturi, pe buboaiele ce dau în copt si pe pieptul bolnavilor de tuse.
Se mai prepara din ea o alifie pentru cresterea sprâncenelor. Se pisa o ceapa mai mare sau doua mai mici, se puneau într-o ulcica cu o lumânare de seu si se lasau sa fiarba împreuna, apoi se lua seul curat de deasupra, se spala bine în apa si se ungeau cu el sprâncenele, în fiecare seara înainte de culcare.
Actiune farmaceutica: petalele- bactericide, cicatrizante, se pot folosi în tratamentele diverselor rani, atât extern cât si intern cu efecte certe de cicatrizare. Sunt utile chiar si în calmarea durerilor. De asemenea se poate utiliza ca expectorant fiind fluidifiant al secretiilor bronhice.
Bulbul se foloseste mai mult la afectiunile cailor respiratorii pe care le poate vindeca în cazurile mai usoare, iar la cele mai grave aducea ameliorari evidente.
Se mai poate folosi pentru efectul sau calmant al sistemului nervos. De asemenea este de ajutor în cazul afectiunilor cardiace prin aceia ca regleaza bataile inimii mai ales în excitatii nervoase în stres sau alte cazuri.
Se poate utiliza la urmatoarele afectiuni: abcese, arsuri, cosmaruri, dureri de ochi, excitatie nervoasa, faringite, furuncule, laringite, inflamatia cailor respiratorii superioare, inflamatia urechii, insomnii, otite, palpitatii cardiace, panaritiu, rani, stari nervoase, stres, tulburari de memorie, (se face o cura interna cu câte 2-3 cani de ceai pe zi, preferabil din petale.), tuse uscata.

Preparare si administrare:
-Abcese, arsuri, furuncule, rani externe- se va fierbe sau se coace bulbul si se badijoneaza local cu el cald. Se schimba la 6-8 ore cu altul tot cald. Ajuta la colectarea puroiului si apoi la spargere si vindecare dupa ce se elimina puroiul.
-Afectiunile interne sau externe pot sa mai beneficieze de tratamentul  cu infuzia din petale sau decoctul din bulb. Se va pune o lingurita de planta maruntita la o cana de apa. În cazul infuziei se pun direct în apa clocotita, se acopere apoi 15 minute si se strecoara, iar în cazul decoctului se vor pune în apa rece. Se fierb apoi timp de 10 minute, se strecoara si se pot folosi. Se pot consuma 3 cani pe zi.
-Restul afectiunilor inclusiv cele interne se vor putea face cu tinctura cel mai bine. Se va face o tinctura din petale de crin care se pun o parte de petale cu 5 parti alcool alimentar de 70 grade Se tin astupate ermetic la temperatura camerei, timp de 15 zile agitând des recipientul. Se va strecura apoi si se va pune în recipiente de capacitate mai mica care se închid ermetic. Se poate lua intern o lingurita de 3 ori pe zi diluata cu apa sau extern în functie de toleranta individuala se aplica în dilutie cu apa. Este mult mai eficient cu cât este mai concentrat. La fel se poate folosi si din bulb.
În ureche se poate pune ceai caldut sau tinctura câteva picaturi de asemenea caldut, dupa care se astupa cu putina vata pentru a nu iesi afara.
La dureri de ochi sau alte afectiuni oculare se va pune 2 lingurite de petale la o cana de apa rece seara si dimineata se strecoara si se fac spalaturi cu aceasta apa cu ajutorul unui tampon de vata.
Se poate face pentru ochi, urechi, afectiunile stomacului, etc un ulei din 50 g de radacina macinata care se va pune la ½ l de ulei. Se tine apoi timp de 6 saptamâni la soare, dupa care se strecoara. Pentru a se putea obtine mai repede se va pune pe baia de apa. Se fierbe timp de 3 ore apoi se strecoara. Se pot face cu acesta si diferite creme prin adaos de ceara de albine în functie de cât de tare doriti sa o faceti. În general se pune 20 g la 100 g de masa grasa. În cazul în care doriti sa faceti mai tare se pune mai multa ceara si se retopeste din nou, iar daca este prea tare se mai pune ulei si se retopeste, pâna o faceti cum va convine.
Uleiul se va pune caldut câte 3-4 picaturi în durerile de urechi sau se poate unge local în afectiunile ginecologice externe o data sau de 2 ori pe zi.
Se va putea aplica la foarte multe afectiuni externe crema aceasta care are si un rol important în cicatrizare.
Mentionam de asemenea faptul ca se poate folosi la fierberea radacinii sau chiar a petalelor nu numai ulei ci si alte produse care contin grasimi: unt dupa ce se fierbe si se arunca spuma si depunerile, untura de porc nesarata, grasime de pasare ( gâsca, rata, etc), grasime de alte animale inclusiv din animale vânate. Se mai poate de asemenea folosi sau de oaie, vita, etc.
În cazul în care se doreste pentru produsele care sunt în farmacii puteti opta pentru vaselina si lanolina în parti egale care se vor amesteca cu praf din planta sau cu bulb maruntit Se poate prepara crema ca mai sus
Se foloseste foarte mult în cosmetica sau la afectiunile externe ale pielii fiind una dintre plantele favorite. În special daca se face cu tinctura din petale sau bulb.
Hoodia Diet Complex: produsul de slăbit al vedetelor de la Hollywood, formula originală. Mai rapid şi mai eficient decât pilulele dietetice.