CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

CICOARE



În traditia populara: frunzele crude se puneau, pe rani si taieturi, ca si petalele florilor, uneori plamadite în undelemn. Decoctul florilor se folosea contra afectiunilor oculare, iar ceaiul contra durerilor abdominale, contra durerilor de dinti, pentru calmarea durerilor canceroase si scaderea tensiunii arteriale.
Din flori, amestecate cu trifoi rosu se facea un ceai pentru dureri de cap.
Pentru ficat si curatirea stomacului se bea primavara sucul stors din frunzele fragede amestecate cu zar.
Peste planta înflorita se turna apa fierbinte si se punea deasupra stomacului ca sa linisteasca durerile.
Radacina de cicoare se folosea la durere de inima. Se pisa si se fierbea în apa sau rachiu si se bea.
Compozitie chimica: radacina contine inulina, cicorina, colina, un principiu amar de natura triterpenica (lectrecina), tanin, acid cicoric, acizi aminati, amidon, materii dulci, protide, saruri minerale, etc. Aceleasi principii se regasesc si în restul plantei însa în mai mica masura. Rezine în radacina si inulina. Vitaminele: B, C, K, P.
Proprietati: datorita principiilor amare, insulinei si colinei au proprietati eupeptic-amare si colagoge, în timp ce uleiul volatil si rezinele sunt raspunzatoare de actiunea usor diuretica si laxativa, stimuleaza functia ficatului si rinichilor, ajuta la digestie datorita principiului amar, reda pofta de mâncare. Taninul ajuta ca astringent, dezinfectant, cicatrizant. Are si un usor efect antibiotic. Este deosebit de activ ca diuretic. Mareste cantitatea de bila si o fluidifica (efect hidrocoleretic). Este un purificator al sângelui. Este un component major al ceaiului depurativ, iar radacina al pulberii laxativ- purgative.
Este un tonic general.

Mod de preparare si administrare:

-Frunzele în salate, singure sau amestecate cu altele mai putin amare la toate afectiunile.

-2 lingurite de frunze si flori se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara si se pot consuma 2-3 cani pe zi, mai ales în constipatie.

-Decoct din radacina- 2 lingurite maruntite se vor pune la 250 ml apa. Se va fierbe apoi 10 minute. Se strecoara. Se consuma 2-3 cani pe zi, înainte de mese.

-Salata cu lamâie, sare si usturoi.
-Suc 50-250 ml pe zi.

-Sirop de cicoare -pentru copii si pentru sugari:
suc de cicoare si zahar. Ambele în parti egale se lasa sa fiarba pâna la consistenta unui sirop. O lingurita de 2-3 ori pe zi.

Radacina de cicoare poate fi folosita ca înlocuitor de cafea. Se prajesc radacinile, se fac praf si se foloseste în loc de cafea. Se poate folosi perioade lungi chiar ani de zile.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: acnee, anemie, anorexie, aritmii cardiace cu iritabilitate sau dureri. Artritism, astenie, atonie gastrica si digestiva, calculi biliari si renali, colici hepatice, congestie hepatica si splenica, constipatie, depresie, dermatoze, dischinezie biliara hipotona, diabet (calmeaza setea), dureri de cap, furunculoze, guta, hepatite cronice si acute, hidropizie, icter, infectii urinare, insuficienta biliara, litiaza, oboseala cronica, paludism, parazitoze intestinale, rani, reumatism cronic degenerativ, taieturi (planta proaspata)
Detoxifiera colonului

• Sursa excelenta de fibre solubila
• Ajutor la constipatie