CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

CHIMEN

Denumiri populare: secarea.
În traditia populara: decoctul si ceaiul din seminte se dadea copiilor mici bolnavi de matrice. Se mai spalau cu el pe cap contra bubelor, iar fetele din unele sate se spalau cu zeama de chimen calduta, ca sa se faca frumoase, sa aiba fata curata. Peste tot se pune în tuica pentru pofta de mâncare. Se lua contra durerilor de stomac. Chimenul fiert în lapte sau apa se lua pentru  bolile inimii. Ceaiul din chimen cu iarba creata se dadea ca întaritor celor slabiti de boala. Se mai folosea la raceli sau pentru boli femeiesti cu trandafir alb si malin alb.
Femeile care aveau copii mici mâncau supa de chimin, ca sa aiba lapte mai mult.
Compozitia chimica: ulei volatil în care predomina carvona -86%
Actiune farmaceutica: stimulent al secretiilor gastrice, carminativ, galactagog, regleaza functiile stomacului, creste diureza, antiinflamator intestinal, antiseptic gastric si intestinal, antispastic, diuretic, galactagog, stimulent, fluidifica secretiile bronhice. Regleaza menstruatia.
Se poate utiliza în urmatoarele afectiuni: anorexie, balonari intestinale, bronsite, colici gastrice si intestinale, dismenoree, enterocolite, mareste cantitatea de lapte la mamele care alapteaza, reglarea menstruatiei, tulburari intestinale, viermi intestinali.
Preparare: o lingurita si jumatate de seminte maruntite se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute apoi se va strecura. Se va bea în trei reprize dupa mesele principale. Este bine ca sa se macine samânta cu râsnita de cafea, chiar înainte de a se pune în apa clocotita si se va macina doar cât se foloseste o data.
-Cataplasme cu seminte fierte si amestecate cu smântâna se aplica pe sânii inflamati si umflati, sau pe umflaturi. Se aplica foarte calde.
-Praf de seminte obtinut cu râsnita de cafea se amesteca cu putina apa si se poate folosi la hemoroizi, oprirea laptelui, etc.
Celadrin: cel mai eficient produs natural ce ajută la înlăturarea durerilor articulare (reumatism, artrite, artroze, luxaţii) şi la îmbunătăţirea mobilităţii articulaţiilor.