CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

CERENTELDenumiri populare: albeata, barbusoara, buruiana pentru inima rea, buruiana de cucui, cerculet, crânces, cuisorita, iarba-faptului, raghicioara, radichioara, ridichioara, verentel.
În traditia populara: rizomul uscat si pisat se fierbea si se da contra diareei, dizenteriei si tifosului. În Apuseni se da contra enteritei decoct.
Decoctul se mai lua pentru naduf, crampe, hernie, dureri de picioare.
Compozitie chimica: eugenol, taninuri (hidrolizabile si condensate), ulei volatil, substante amare, enzima-geoza este o substanta bactericida raspunzatoare de mirosul de cuisoare pe care-l are rizomul de Cerentel, gumirezina, amidon.(ulei volatil constituit din borneol, cineol, timol, cimol, carvacrol, alfa-terpinol, beta-cariofilen, mircen, etc. ;acid ursolic, acid cafeic, tanin, derivati flavonici, serpilina (substanta amara), saruri ale acidului malic, saruri minerale. În timpul uscarii geaza dedubleaza geina în eugenol si vivianoza.
Actiune farmaceutica: dezinfectant si calmant intestinal, astringent,  strânge tesuturile, hemostatic, analgezic- diminueaza sau înlatura spasmele muschilor, antiviral, antiseptic, cicatrizant. Modereaza secretiile, suprima durerea destul de eficient, ajuta la coagularea mai rapida a sângelui. Datorita taninurilor are actiune astringenta, antidiareica si hemostatica, iar eugenolul rezultat din descompunerea geozidei îi comunica proprietati bactericide si calmante.
Preparare: 2 lingurite de planta maruntita se va pune în 250 ml de apa rece. Se va fierbe timp de 15 minute, apoi se strecoara. Se bea în trei reprize dupa mesele principale.
-3 lingurite se fac tot ca mai sus si se foloseste extern la gargara sau comprese.
-Pulbere de planta- un vârf de cutit de pulbere fina de planta obtinuta din planta uscata macinata cu râsnita de cafea, se pune sub limba. Se tine 10 minute apoi se înghite. Este util în dispepsii gastrice, al enteritelor de natura infectioasa si hemoragiilor. Extern se recomanda în tratamentul stomatitelor si gingivitelor. Intra în componenta ceaiurilor antidiareice si pentru gargara.
Se poate face de 3 ori pe zi cu 30 minute înainte de mesele principale.
Extern- 2 lingurite de planta pulbere se fierb timp de 10 minute în 250 ml apa. Se strecoara- se pun comprese cu lichidul acesta sau se fac tamponari sau spalaturi.
Pulberea de planta se poate aplica pe rani zemuinde. Se poate trage pe nas un pic pentru a opri micile hemoragii.
În hemoragii uterine este foarte indicat sa se introduca în vagin pulbere din planta mai ales în combinatie cu pulbere de coaja de stejar sau carbune fin. În special este util în acest mod la afectiunile grave.
Atentie! Nu se supradozeaza deoarece provoaca greata si varsaturi; nu se utilizeaza între mese deoarece poate produce iritatii gastro-intestinale.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni; abcese dentare, afectiuni bucale, afectiuni cronice hepatice si renale. Afectiuni gastrice, amigdalita, diaree, dispepsii gastrice (scade secretia mucoaselor), dismenoree, dureri hemoroidale, dureri menstruale sau în zona pelviana, boli de stomac, colite de putrefactie, conjunctivita, eczeme infectate, enterite infectioase, febra, gingivite, halena, hemoptizie, hemoragii, hemoroizi, infectii microbiene, lacrimarea ochilor, leucoree, metroanexite, enterita cronica, pierderi seminale, piodermite, rani infectate, spasme musculare, stomatita, ulceratii, voma si varsaturi.
Contraindicatii: afectiuni cronice hepatice si renale.
Hepa-Tonic: îmbunătăţeşte funcţionarea ficatului, protejează celulele hepatice de acţiunea nocivă a alcoolului şi a medicamentelor prin detoxifierea ficatului.