CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

CEAPA




Cunoscuta ca remediu în foarte multe afectiuni înca din antichitate.
Denumiri populare: arpagic, caba, cebula, ceapa-bulgareasca, ceapa de apa, ceapa de arpagic, ceapa de gradina, ceapa-hasma, ceapa-lunguiesa, ceapa-moldoveneasca, cepoi, cepsoara de vara, ceaclama, hagima,  hajma, harpagica, herpejica, hocegi, orceag, parpagica, samulastra, teapa, teapi, tepoi.
În traditia populara: cojile de ceapa galbena uscate, se foloseau pentru a vopsi în galben, fire sau oua. Cojile de ceapa rosie macerate în apa timp de 5 zile si apoi fierte cu alaun se foloseau pentru colorarea matasii si oualor în galben, portocaliu ori brun.
A fost unul din leacurile cele mai importante. Bulbul pisat si copt se folosea contra buboaielor si loviturilor.
În unele zone ceapa se cocea în spuza, i se scotea miezul si se introducea în locul lui o bucatica de lumânare sau seu, se lepada apoi coaja si asa cum era calda se punea câte o foaie pe buboaie.
Pe lovituri se legau de mai multe ori cu ceapa, pisata cu muchea toporului, nu tocata, presarata cu multa sare si stropita cu rachiu.  Cu ceapa se faceau legaturi la bube.
La arsuri se aplica ceapa pisata si amestecata cu smântâna. La gâlme se punea ceapa pisata cu sare sau prajita cu sapun, untura rânceda cu ceapa. Sau ceapa fripta si frunze de nalba.  Pentru durere de burta se taia o ceapa în doua, se presara cu piper si se lega la buric; ori se pisau bine 3-4 cepe coapte în spuza, amestecate cu faina si apa calduta si se punea cataplasma pe burta.
Pe Somes se faceau spalaturi cu zeama de ceapa contra caderi parului.
La limbrici se taia 1-2 cepe, înca de cu seara, si se punea într-un vas cu apa, unde se lasau o noapte, apoi dimineata pe nemâncate se bea apa.
Compozitie chimica: vitaminele: B1, B2, B6, E, PP, acid folic. Fitohormoni: auxine, giberline. Enzime: invertaza, oxidaza, peroxidaza, catalaza, lipaza, cistein-liaza, fructozil-transferaze.
Actiune farmaceutica: antiseptic, antibiotic, analgezic, emolient, rezolutiv, revulsiv. Împiedeca înmultirea microbiana, chiar contra stafilococilor, limiteaza durerea sau chiar o suprima. Diuretic puternic, expectorant, antitusiv, antihelmitic, hipoglicemiant, antitrombotic, afrodiziac, etc.

Preparare:
-cel mai util este sa se consume pentru intern ceapa cruda în special verde sau sa se consume suc de ceapa.

-Tinctura
-Ceapa cruda ca atare sau macerata câteva ore în ulei de masline, în salata în cruditati, aperitive, în toate ciorbele.
-Taiata fin si luata cu lapte sau în supa, asezata pe unt cu pâine.
-O ceapa taiata fin macerata câteva ore în apa calda. Se bea maceratul dimineata pe nemâncate, cu câteva picaturi de lamâie în afectiunile venoase sau cele descrise.
-Contra gripei- lasam sa se macereze 2 cepe taiate în felii subtiri în ½ litru apa. Un pahar de macerat între mese si un alt pahar seara la culcare, vreme de vreo 15 zile.
Contra diareei: o mâna de foi de ceapa, brune la un litru de apa se fierbe timp de 15 minute. Se bea ½ litri pe zi.
-Contra diareei sugarilor: se infuzeaza timp de 2 ore trei cepe taiate la 1 litru de apa în clocote. Îndulcit cu zahar.
-Contra parazitilor intestinali: lasam sa se macereze 6 zile o ceapa mare taiata felii într-un litru de vin alb. Un pahar în fiecare dimineata timp de 1 saptamâna, Se reia timp de 2-3 luni, repetându-se.
-Contra reumatismelor: decoct de 3 cepe taiate, necuratate de foitele învelitoare într-un litru de apa; se fierbe 15 minute, se strecoara si se ia câte un pahar dimineata si la culcare.
-Contra litiazei biliare: o ceapa mare, taiata fin, 4 linguri cu ulei de masline, 150 g apa si 40 g de untura nesarata. Se lasa sa fiarba 10 minute. Se bea foarte calda mai multe seri la rând. Dupa 2 ore la culcare se ia un decoct de crusin. Tratamentul se face o data în an.
-Se macereaza timp de 10 zile ceapa proaspata într-o cantitate de alcool de 90 grade egala cu greutatea ei; se iau 3-5 lingurite pe zi.
-Vin: ceapa taiata fin……………..300 g
        miere lichida………………..100 g
        vin alb………………………600 g
Lasam sa se macereze 48 ore. Filtram si se ia 2-4 linguri pe zi, în afectiunile interne.
-50 ml suc de ceapa se pune în 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se tine apoi timp de 10 zile, dupa care se filtreaza. Se va lua câte o lingurita de 3 ori pe zi.
-Ceapa cu miere: suc de ceapa se amesteca în parti egale cu miere, preferabil poliflora. Se va lua din aceasta de câte ori este nevoie în cazul tusei, sau pentru tratament câte o lingurita de 3 ori pe zi.
-Vin cu ceapa: la 1 litru de vin alb se vor pune 50 ml suc de ceapa. Se lasa timp de 8 zile, apoi se va strecura. Se complecteaza din nou la 1 litru vinul, dupa care se poate consuma ca tratament câte o lingura de 3 ori pe zi. Este bine sa se ia înainte de mese cu 30 minute.
-Ceapa coapta în cuptor pâna se înmoaie. Este foarte utila în cazul în care exista un furuncul. Ajuta la colectarea puroiului, sparge si ajuta apoi la eliminarea lui si la vindecare. Se indica de asemenea la toate afectiunile intestinale si stomacale.
-Ciorba cu ceapa- 4-6 cepe taiate marunt, se fierb împreuna îndelung cu putina varza taiata marunt si radacina de patrunjel. Se pot consuma în special de catre cei care doresc sa slabeasca fiind un remediu foarte sigur. Se consuma în acest caz zilnic 250 ml de ciorba din aceasta.

Extern:

-Sinapisme (cataplasme cu mustar) cu cepe crude în reumatism.
-Contra congestiei cefalice si a meningitei (tratament de sprijin) frecam tâmplele cu o ceapa si înfasuram picioarele în 1-2 kg de ceapa taiata 8-10 ore.
-contra migrenelor: cataplasme cu foi de ceapa crude aplicate pe frunte.
-contra retentiei de urina, contra oliguriei: cataplasme de cepe pe partea de jos a abdomenului.
-Contra negilor; amestecam ceapa cu sare marina cu argila în parti egale. Sau scobim o ceapa si umplem cavitatea cu sare. --Frecam negul cu o jumatate de ceapa rosie.
-Contra abceselor, furunculelor, hemoroizilor, cataplasme cu ceapa coapta. O ceapa coapta la cuptor calda, face sa colecteze abcesul, flegmonul, etc.
-Contra surditatii se amesteca 30 g suc de ceapa si 30 g rachiu, se încalzeste si se pun 3-4 picaturi în ur3eche, de 3 ori pe zi, din care una la culcare.
-Contra nevralgiilor dentare. Sa se aseze în cavitatea dintelui suc de ceapa pus pe un tampon de vata.
-Contra hidropiziei: Ca hrana exclusiva, trei supe cu lapte pe zi, cu o ceapa cruda tocata marunt. Ameliorarea începe sa se remarce dupa o saptamâna. Urinarile sunt abundente în 15 zile de la începere.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni:
Acnee- spalaturi sau lotionari cu suc de ceapa de 2 ori pe zi.
Abcese- ceapa coapta sub pansament.
Adenite- cataplasme cu ceapa coapta sub pansament care se va schimba de 2 ori pe zi. Se aplica calda.
Afectiuni respiratorii, alopecie- frectii zilnice cu suc de ceapa sau tinctura.
Ateroscleroza- tinctura în cure de lunga durata.
Artritism- tinctura cu suc de ceapa.
Arsuri- ceapa coapta cataplasme.
Amigdalite- cataplasme cu ceapa coapta calda de mai multe ori pe zi, tinctura intern, suc de ceapa sau ceapa zilnic ca aliment cu diferite alimente.
Angina- sec de ceapa de mai multe ori pe zi.
Ascita- sub orice forma cât mai multa.
Astenie-tinctura, astm bronhic-  tinctura si suc cu miere. Atonie gastrica - sub ori ce forma.
Azotemie - tinctura, vin, suc.
Balonari - consum de ceapa cruda.
Bataturi- pansament cu ceapa macerata în otet.
Bronsite- tinctura sau suc cu miere.
Caderea parului- frectii cu felii de ceapa sau cu tinctura zilnic.
Cancer intestinal sau digestiv- (curata întreg tubul digestiv de puroi sau tumori) tinctura, vin, suc, fiarta, etc. Celulita- frectii cu felii de ceapa local sau cu tinctura de mai multe ori pe zi.
Ciroza- se consuma cât mai multa sub orice forma.
Cloruremie- tinctura sau ceapa cruda în alimentatie.
Ciclu neregulat- tinctura, suc, consum de ceapa.
Congestie cerebrala- comprese cu ceapa cruda extern, iar intern sub orice forma cât mai multa.
Colecistita- sub orice forma cât mai multa.
Crapaturile pielii- ceapa coapta.
Degeraturi- cataplasme cu ceapa coapta, degeraturi- cataplasme cu ceapa coapta, crize de nervi- se miroase ceapa proaspat taiata.
Dezechilibru glandular- în special tinctura, dar si celelalte forme.
Dentar- contine fluor care întareste zmaltul dentar. Se consuma ceapa cât mai multa. Diabet, diaree- tinctura.
Dismenoree- intern tinctura si extern cataplasme pentru diminuarea durerilor cu felii de ceapa puse pe locul dureros.
Dureri de cap- felii de ceapa pe locul dureros pâna la trecerea durerii sau tinctura.
Dureri de gât- intern tinctura- extern cataplasme cu ceapa coapta aplicate calde.
Dureri reumatice- felii de ceapa aplicate sub pansament sau frectii cu tinctura.
Edeme renale si hepatice- suc, tinctura, vin, ciorba sau ceapa cruda în alimentatie.
Fermentatii intestinale- tinctura.
Furuncule- ceapa coapta cataplasme.
Gripa- suc de ceapa, cataplasme calde externe cu ceapa coapta si în alimentatie ceapa cruda.
Guturai- idem.
Hemoroizi- aplicatii locale cu ceapa coapta.
Hidropizie- ca la ascita.
Impotenta- tinctura câte o lingurita seara.
Indigestii- ceapa în alimentatie.
Infectii genito- urinare- tinctura, vin, ciorbe.
Întepaturi de insecte- se freaca local cu ceapa cruda. Laringita- tinctura sau suc cu miere.
Limfatism- tinctura sau suc cu miere.
Litiaza biliara- sec de ceapa în alimentatie, tinctura. Litiaza urinara- tinctura si ceapa cruda, suc de ceapa. Micoze- tincturi diluate, ceapa cruda, suc cu miere. Meningita- ceapa multa în alimentatie si ceapa cu miere la care se adauga cataplasme cu ceapa taiata felii.
Migrene- cataplasme locale cu ceapa cruda si intern tinctura atât preventiv cât si la durere.
Miocardita- vin, tinctura, consum de ceapa cât de mult. Negi- ceapa în otet.
Nevralgii dentare- felii de ceapa aplicate local, suc de ceapa sau tinctura.
Nevroze- tinctura în cure de 30 zile.
Oligurie- ca la ascite.
Obezitate- se va lua sub orice forma în cantitati cât mai mari, inclusiv ciorbe cu ceapa si varza.
Pancreatite- tinctura.
Paraziti intestinali- ceapa cruda sau tinctura.
Panaritiu- se aplica local foita fina dintre foi la deget de 2 ori pe zi.
Pericardita- ca la miocardita.
Plagi- pentru dezinfectie si cu rol de distrugere al microbilor, tinctura diluata, spalaturi.
Pistrui- se freaca locul de mai multe ori pe zi cu suc de ceapa.
Pleurite- sirop de suc cu miere, plus cataplasme calde cu felii de ceapa taiata felii.
Par- se spala la clatire cu apa în care s-au fiert cojile de ceapa uscate pentru a avea reflexe galben- aurii.
Pneumonie- tinctura si suc cu miere.
Prostatita- tinctura.
Raceala- suc cu miere, tinctura cu vin, extern cataplasme cu ceapa pe torace.
Rahitism- se consuma multa ceapa.
Retentie hidrica- ca la ascita.
Reumatism- frectii locale cu tinctura, comprese cu felii de ceapa cruda si apoi se va acoperii cu un bandaj.
Scleroza- vin, tinctura sau ceapa în alimentatie si frectie pe coloana cu tinctura.
Senescenta- vin, tinctura, ceapa cât mai multa în alimentatie.
Surmenaj fizic si intelectual- tinctura, vin cu ceapa sau ceapa în alimentatie.
Stomatite- vin si ceapa în alimentatie.
Taieturi- se aplica ceapa coapta sau felii de ceapa crude. Traheite- tinctura si sirop cu miere.
Tromboze- tinctura sau sirop, vin, extern cataplasme locale cu suc sau felii de ceapa proaspata.
Tumori maligne- intern tincturi, vin, ceapa în alimentatie. Extern cataplasme cu ceapa coapta aplicata calda. Tuse- sirop de suc cu miere.
Tiuituri în urechi- suc de ceapa în amestec 1\1 cu alcool se va introduce caldut în fiecare ureche câte 2-4 picaturi de 2 ori pe zi.
Ulcere gastrice- se consuma ceapa multa în plus si ceapa fiarta.
Urinari dificile- se fac cataplasme cu felii de ceapa cruda în partea de jos a abdomenului si în zona rinichilor. Se consuma si vin sau tinctura de ceapa.
Varice- în alimentatie ceapa multa si eventual si tinctura sau vin de ceapa. Se poate ca în cazul în care exista si obezitate sa se consume si ciorba cu varza. Extern cataplasme de 2 ori pe zi cu felii de ceapa sub pansament elastic.
• Singurul producator de Graviola aprobat de Institutul de Bioresurse Alimentare
• Suport immunitar puternic
• Sprijin in chimioterapie
• Amelioreaza starea de spirit