CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

CATINA

Catina rosie Myricaria germanica Fam. Tamaicaceae

În traditia populara: radacina si scoarta se folosea la tabacit, iar ramurile pentru vopsit, uneori se folosea si scoarta la vopsit.
Radacina se întrebuinta ca si scoarta ca diuretic, sudorific, astringent, aperitiv. Coaja ramurilor se folosea ca astringent, hemostatic; fiarta în otet ere întrebuintata ca insecticid. Frunzele si ramurile se foloseau contra reumatismului, în bolile splinei.
Extern se mai folosea la dureri de dinti si rani. Intern se mai întrebuinta în bolile ficatului, splinei rinichilor si basicii. Cu tulpinile plantei se faceau bai copiilor slabiti, rahitici.

Scoarta.

Compozitia chimica:   Scoarta: hidroxitriptamine, acid oleic, acid palmitic, serotonina, tanin si acizi tanici, vitaminele B1, B2, C, PP.

Actiune farmaceutica: aport important de vitamine, antidiarei, este o polivitamina naturala. Antiinflamator, astringent, tonifiant. Extern: Limiteaza procesul inflamator, strânge tesuturile si ajuta la cicatrizare. Scoarta are efect antibiotic, antiinflamator, astringent si cicatrizant, atât intern cât si extern.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni cardiace (curata arterele), afectiuni bucale diverse, avitaminoza, cancer, colesterol în exces, colite, dermatoze, diaree, diverse dureri extern, dizenterie, faringite, gastrite, hemoroizi, herpes, icter, inflamatii, intoxicatii, parkinson, rani zemuinde, reumatism, ulcere cutanate (extern), urticarie.

Preparare: scoarta.
-Scoarta uscata se va maruntii, dupa care se va transforma în praf cu ajutorul râsnitei de cafea. Se va folosi:
a) Decoct din 2 lingurite de scoarta la 250 ml apa. Se va fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani pe zi. Extern se va face cu cantitate dubla de planta.
b) Praf de scoarta se va lua intern între un vârf de cutit si o lingurita. Acesta se va pune sub limba pentru 10 minute, dupa care se înghite. Extern praful se pune pe rana apoi se panseaza.
-Tinctura: 50 g de praf de coaja se va pune într-o sticla cu 250 ml alcool alimentar de 70?. Se tine timp de 15 zile agitând des, dupa care se strecoara. Se ia de 3 ori pe zi câte o lingurita diluata în 100 ml apa. Extern se dilueaza în functie de toleranta si se panseaza.

Mugurii: se pot folosi de catre cei care sunt în vârsta, fiind considerat unul dintre remediile care împiedica îmbatrânirea, mai ales daca se folosesc sub forma de tinctura, când se folosesc câte 10 picaturi de 3 ori pe zi în dilutie cu apa. Se mai poate folosi de asemenea de catre copii la crestere.

Tinctura de muguri: se face din 50 g de muguri proaspeti culesi. Se vor zdrobi si se vor pune apoi în 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se tine timp de 15 zile la temperatura camerei în vas ermetic închis agitând des. Se strecoara apoi dupa aceasta perioada, se filtreaza si se pune in sticlute mici.
Se va lua câte 3-5 picaturi de 3 ori pe zi diluate cu apa de catre copii si 10 picaturi- 1 lingurita de 3 ori pe zi tot diluate cu apa de catre adulti în functie de afectiunea care se trateaza.

Frunzele: se pot folosi si uscate însa se maruntesc bine atunci când se prepara.
Compozitia chimica a frunzelor: carmol, leuco-cianidine, celuloza, rezine, tanin, ulei volatil, vitamina C, saruri minerale.
Proprietati: frunzele au un marcant efect de curatire a vaselor de sânge carora le reda si supletea. Este remarcabil efectul lor în sfera sistemului central nervos, pe care îl stimuleaza, foarte eficient.
Se vor folosi sub forma de infuzie: 2 lingurite de frunze maruntite se vor pune la 250 ml apa. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani de ceaiuri pe zi. Este indicat sa se consume înainte de mese cu 15 minute.

Tinctura: facuta din praf de frunze uscate obtinute cu râsnita de cafea sau din frunze taiate foarte marunt proaspete. Se vor pune 50 g de frunze uscate (praf) sau 100 g frunze proaspete la 250 ml alcool alimentar de 70?. Se vor tine timp de 15 zile închise ermetic în sticle care se vor agita des. Se strecoara apoi ti se filtreaza. Se poate lua câte o lingurita de 3 ori pe zi, înainte de mese cu 15 minute.

Praf de frunze uscate: se macina frunzele cu râsnita de cafea apoi se cern. Se va lua 1 vârf de cutit de 3 ori pe zi. Se va pune sub limba pentru 10 minute, apoi se înghite cu putina apa.

Unguent: praf de frunze 1 parte si untura de porc sau alta masa grasa (unt, margarina, seu, etc) 1 parte. Se va amesteca pâna la omogenizare. Se ung locurile afectate de 2 ori pe zi.
Praf de frunze, sau frunze proaspete 50 g se vor pune în 250 ml otet alimentar si se lasa 8 zile apoi se strecoara. Se poate folosi la urticarii, bataturi, mâncarimi de piele.
Frunzele de catina se pot utiliza la urmatoarele afectiuni: afectiuni circulatorii, afectiuni urinare, cancer, diaree, edeme, infectii urinare, nevroze, reumatism, inflamatiile splinei în special, tromboflebite, umflaturi, varice.
Fructele.

Compozitie chimica: acid linoleic, linolic, arucic, carotenoide, licopen, tocoferol, zaharuri, pectine, acizi grasi esentiali, acid folic si izoramnetol, flavonoide, substante tanante, substante minerale ca: fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, etc.
Vitaminele: A, B (întreaga gama de vitamine B care a fost descoperita pâna la aceasta data), C, D, E, F, PP,  aminoacizi, etc. Putem spune ca este de fapt cea mai complexa polivitamina naturala.
Proprietati: din moment ce are toate vitaminele, toate indicatiile care se dau pentru fiecare vitamina în parte ar trebui sa le însir aici. Ne marginim însa sa spunem ca este un protector al organismului în cazul radiatiilor, de aceia se recomanda la toti cei care fac tratamente contra cancerului cu raze sau chimioterapie. Tonifiant general, are puternica actiune antiscorbutica, este astringent si vermifug. Reface celula ficatului si-l vindeca de foarte multe afectiuni. Distruge infectiile sau le diminueaza în cel mai rau caz. Face imposibila înmultirea microbilor patogeni. Tonifica întregul organism, elimina sau limiteaza procesul inflamator, usureaza cicatrizarea. Este si diuretica contribuind si la curatirea organismului de toxine. Este deosebit de utila celor care sufere de cancer, pentru ca face mai acceptabila chimioterapia si chiar lupta cu boala. Fructele se pot folosi atât intern cât si extern.
Pot de asemenea sa distruga viermii intestinali.
Mod de preparare: în primul rând se pot consuma fructe proaspete sau congelate. Se vor lua minimum 4-5 lingurite de 3 ori pe zi. Cu cât se vor consuma însa mai multe cu atât va fi mai vizibila în tratament.
Suc din fructe; se ia minimum 20 ml de 3 ori pe zi.

Fructe uscate 2 lingurite de fructe zdrobite sau macinate se vor pune la 250 ml apa si se vor fierbe timp de 15 minute. Se strecoara apoi. Se pot consuma 3 cani pe zi.
Praf de fructe râsnite, apoi cernut praful prin sita se va pune sub limba pentru 10 minute, dupa care se înghite cu putina apa de 3 ori pe zi. Se ia cu 30 minute înainte de mese.

Unguent: praf de fructe amestecat cu untura de porc 1\1 si omogenizat prin amestecarea insistenta a celor doua componente da un unguent excelent pentru afectiuni dermatologice, deoarece contine toate vitaminele necesare refacerii pielii. Se unge local în strat subtire de 2 ori pe zi.

Tinctura din suc- se iau fructele si se zdrobesc, apoi se pun în storcatorul de fructe (daca aveti) daca nu într-o pânda tare si se strâng pentru a stoarce sucul. Sucul din fructe se pune într-o sticla în care se va pune aceiasi cantitate de alcool alimentar de 70 grade cât suc este. Se pune dop si se tine la rece. În mod normal se asteapta 15 zile apoi se poate consuma câte o lingurita diluata de 3 ori pe zi cu putina apa. Se poate însa consuma si imediat ce s-a facut.
Tinctura din praf de planta. (FRUCTE) este mai complexa pentru ca la aceasta tinctura se folosesc si semintele din fructe. De fapt se macina fructul cu râsnita de cafea cu sâmbure cu tot. La 50 g de praf de fructe se pune 250 ml alcool alimentar de 70 grade . Se închide ermetic si se agita zilnic. Se tine la temperatura camerei. Se strecoara dupa 15 zile si se filtreaza. Se pune în recipiente mai mici. Se va lua câte o lingurita de 3 ori pe zi diluata în 100 ml apa.
Vin: la 1 kg de fructe zdrobite se va pune 1 kg de zahar si 10 g drojdie împreuna cu 5 litri de apa. Se pun într-un vas timp de 7 zile agitând des. Dupa aceasta perioada se va pune un dop care are un furtun de cauciuc introdus în el. Capatul furtunului de cauciuc se pune într-un borcan cu apa. Se lasa cât timp fermenteaza 5-6 saptamâni sa fermenteze.
Dupa fermentare se va scoate cu grija uleiul de la suprafata fiind foarte util la multe tratamente. Vinul se trage apoi cu un furtun într-un vas mai mic si se umple pâna la gura, sa nu mai ramâna aer. Se pune un dop care se pune ceara sau se parafineaza. Se tine timp de 30 de zile când se mai filtreaza o data luându-se de pe depunerile care s-au asezat la fundul sticlei. Se pune în sticle si se parafineaza sau ceara. Este un vin foarte bun la tratamente si totusi un vin gustos. Peste fructele din vas se mai poate pune zahar si apa si se mai face o data vin, însa nu medicinal ci pentru un vin de masa.
Se poate consuma ca tratament vinul obtinut prima data câte 50 ml de 3 ori pe zi. La acest vin se pot pune si plante aromate când se pun fructele în functie de afectiuni: cimbru, salvie, busuioc, maghiran, etc.
Se mai poate face un alt preparat foarte util în cazul în care aveti la îndemâna fructe proaspete. Se vor spala foarte bine fructele cu multa apa dupa ce le-ati desprins de pe ramuri. Se pun aceste fructe de preferinta într-un vas de sticla si apoi se vor zdrobi cu mâna sau cu o lingura de lemn. Se pun apoi într-o pânza mai rezistenta daca nu aveti storcator de fructe si prin stoarcerea puternica se va extrage sucul. Dupa ce nu mai iasa suc din aceste fructe se va pune peste aceste fructe tot în vas de sticla apa fiarta dupa racire, cât sa le acopere si se lasa timp de 12 ore. Se strecoara apoi din nou. Se mesteca apoi cu sucul obtinut de prima data si se va lasa pentru 12 ore la decantare. La suprafata se va forma o pelicula de ulei fina. Aceasta se va lua cu grija si se pune în recipiente mici. Se va folosi la intern 3-4 picaturi de 3 ori pe zi sau extern se pot face cu acest ulei o serie de preparate cosmetice sau dermatologice foarte eficiente.
Fructele ramase (din care s-a stors sucul) se vor pune la uscat. Se poate apoi sa se transforme în praf care se poate lua intern câte o lingurita de 3 ori pe zi, sau se poate folosi extern la diferite preparate (creme, unguente) în amestec cu ulei, unsoare, seu, vaselina, etc. Se prefera însa cu ulei vegetal caz în care se va pune peste praf ulei cât sa-l acopere. Se lasa 4 saptamâni. Se strecoara si se poate folosi la orice afectiuni atât intern cât si extern.
Se poate folosi la orice afectiune, pentru ca nu exista afectiune care sa nu fie influentata în bine în urma tratamentului cu aceste fructe sau cu preparatele din ele. Având toate vitaminele se poate lua deci la orice afectiune, pentru ca spre deosebire de vitaminele sintetice aceste vitamine nu se stocheaza în organism ca cele sintetice.
Se foloseste la: afectiuni capilare, anemie, anorexie, arsuri, arterite, astenie, astm, ateroscleroza, avitaminoza, bronsite, cancer, calcul biliar, ciroza, cistita, constipatie, convalescenta, degeraturi, depresie, diabet, diaree, dermatoze, herpes, hepatita, hipertensiune, hipoaciditate, impotenta, infectii oculare, infectii respiratorii, infectii virale, insuficienta ovariana, leucemie, leucoree, micsorarea fluxului menstrual, parkinson, rani, radiatii. Reumatism, boli de rinichi, sida, afectiunile splinei, sterilitate feminina si masculina, tbc de orice natura, tumori, urticarie, etc.
Control glycemic

• Ajuta controlul glicemiei in mod natural
• Aprobat de Institutul de Bioresurse Alimentare