CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

CASTAN SALBATECDenumiri populare: aghistin, castan de cai, castan de India, castanul-calului, castanul-porcului, ghistin.
În traditia populara: scoarta se întrebuinta la tabacit si vopsit.
Castanele, pisate sau taiate marunt si plamadite în spirt denaturat ori fierte în apa pentru baie, se întrebuintau contra reumatismului. În acest scop se folosea si floarea, pusa în petrol, cu care se faceau frectii.
În tinutul Bacaului, se introduceau 6 inflorescente într-o sticla de un litru cu benzina. Sticla se îngropa în pamânt, unde se tinea trei saptamâni, iar dupa aceia se ungeau partile dureroase. Fructele se foloseau contra frigurilor si contra loviturilor, ca si ramurile tinere si scoarta.
Ca sa nu se îmbolnaveasca de erizipel unii purtau o castana învelita în pânza, la gât.
Compozitie chimica: semintele contin amidon, saponozide triterpenice care imprima gustul neplacut si amar al semintelor, grasimi, albumine, tanin, esecina, afrodescina, argirescina, criptoescina, flavonoide, oxicumarine (esculozida si fraxinozida si agliconii lor esculetina si frasetina), vitamine din grupul B, C, K si D-catecol, substante amare. Scoarta contine: esculina, cvercitrina, fraxina, oxicumarina, celuloza, rezine, substante minerale.
Proprietati: datorita prezentei saponozidelor, în special a escinei si D-catecolului, extractele de castan au actiune flebotonica moderata; escina are actiune antiinflamatoare diminuând fragilitatea capilarelor, are proprietati antiedematoase, fotoprotectoare, hemostatice. Capilar protector, reducator al fragilitatii capilare, vasoconstrictoare.
Mod de folosire:
Tinctura: la 200 g de frunze maruntite se adauga 1 litru de alcool de 70? alimentar. Se închide bine sticla si se va tine timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Se strecoara apoi si se pune în alte recipiente mai mici. Se pot lua intern câte 10 picaturi diluate în 100 ml de trei ori pe zi.

Unguent:
 
a) 25 ml de tinctura se amesteca cu 75 g de lanolina de la farmacie sau cu untura proaspata nesarata.
b) castane se curata de coaja se usuca bine apoi se maruntesc transformate în praf cu râsnita de cafea. Se pot amesteca cu: miere, smântâna, ulei, untura, etc în proportie de 1\1.
Se pun pe locul afectiunii în strat subtire sau dupa un masaj usor. Se leaga fasa elastica daca este vorba despre varice.
c) Se fierb castanele dupa ce au fost curatate de coaja. Se transforma în pasta prin pasare si apoi se amesteca cu orice grasime în proportii de 1\1.

Vin:

Se va lua o mâna de frunze de castan sau coaja ( 4 linguri) de pe ramuri tinere. Se maruntesc bine, apoi se vor pune într-un litru de vin de buna calitate. Se vor tine timp de 10 zile agitând des. Se pot si umezi înainte frunzele sau coaja cu alcool alimentar de 70? pentru 12 ore, ca sa se elibereze mai multe substante active. Se strecoara si se va lua câte o lingura dimineata pe stomacul gol. Se ia timp de 14 zile, dupa care se vor lua 2 linguri, una dimineata si una seara, timp de alte 14 zile. Se iau apoi 3 linguri câte 14 zile una dimineata una seara si una la amiaza. Se va scadea apoi la 2 linguri timp de 14 zile, apoi la 1 lingura 14 zile si se termina aceasta cura.
Se pot folosi castanele la urmatoarele afectiuni: accident cerebral, contuzii, cuperoza, degeraturi, edeme cerebrale, edeme postoperatorii, edeme traumatice, flebite, cangrena, hemoroizi, hernie de disc, inflamatie venoasa, impetigo, luxatii, parkinson, plagi infectate, procese exudative intracraniene, sciatica, sechele dupa fracturi, spondiloza, tulburari circulatorii, ulcer varicos, varice.
Prostate Cocktail Serenpure: protejează-ţi prostata cu o combinaţie sinergistică a mai multor extracte care au ca scop menţinerea unei prostate sănătoase