CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

CALAPAR


Denumiri populare: bumbisor, calampar, calapar, calonchir, calubar, carpin, calugar, dumbravnic, galopar, izma Maicii Preciste, smirna, spiculete, vetrice.
În traditia populara: frunzele se întrebuintau în mod curent, în multe zone, la taieturi, bube, buboaie, pe care se aplicau crude, palite în foc ori pisate si amestecate cu grasime.
Cu calapar, ceapa, coada-soricelului si un pic de menta se prepara o unsoare pentru bube si umflaturi. Plantele se uscau pe plita, se sfarâmau, se amestecau cu seu de oaie, ori unt, ulei de lemn si miere, unsoare de gâsca topite într-o tigaie. Dupa ce se amestecau în tigaie se punea faina de grâu ca sa le tina laolalta. Pasta obtinuta se împartea în doua. O parte se punea pe piept pentru tuse, iar dupa o jumatate de ceas dupa ce se racea se punea cealalta jumatate.
Panaritiul se lega cu ceapa alba, coapta, amestecata cu tamâie pisata, busuioc si frunze de calapar.
Decoctul se tinea în gura contra aftelor si a durerilor de dinti.
Radacina pisata, muiata în otet, se punea pe pântece contra herniei.
Decoctul partilor aeriene si mai ales al frunzelor se lua în boli de plamâni si ficat.
În tara Oasului cu calapar fiert se legau oasele cu tuberculoza osoasa.
Decoctul se dadea femeilor dupa nastere ca întaritor si ca sa opreasca pierderile de sânge.
În multe parti, cu decoct se spalau pe cap pentru dureri de cap, sau ca sa le creasca parul, sa nu cada.
Se mai punea în baile celor slabi sa-i întareasca.
Actiune farmaceutica: antiinflamator, calmant, cicatrizant, diuretic, stomahic, antispastic. Stimuleaza cresterea parului.
Preparare:
- 2 lingurite de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.
-Tinctura: se pune o parte de planta maruntita cu 5 parti alcool alimentar de 70 grade. Se închide ermetic sticla si se tine la temperatura camerei agitând des. Se strecoara dupa 15 zile. Se poate folosi câte 10 picaturi pâna la 1 lingurita de 3 ori pe zi diluat în 100 ml apa.
Se poate folosi în urmatoarele afectiuni: afectiunile ficatului, afectiuni digestive, afte bucale, alopecie, bube rele, chelie, contuzii, diaree, epilepsie, furuncule, hemoroizi, herpes, infectii ale pielii, leziuni bucale erodate, plagi greu vindecabile, rani, reglarea menstrelor ( se prefera tinctura luata înainte de menstre cu 2 zile si se va continua pe toata perioada. Se întrerupe când se termina menstruatia), taieturi, ulceratii, vânatai, viermi intestinali (clisme cu o infuzie de 2 ori mai concentrata si se va face la temperatura corpului mai multe zile la rând).
Este deosebit de eficient la refacerea podoabei capilare. Se va face pentru aceasta un tratament cu ceai din aceasta planta de 2 ori pe saptamâna si de asemenea tinctura cu care se va freca pielea capului de 2 ori pe zi, pâna la refacerea completa a podoabei capilare, apoi se mai continua doar spalaturile saptamânale.