CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Analize medicale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Determinarea numarului de reticulocite

Reticulocitele pot fi considerate celule rosii "imature". In circulatie le intalnim aproximativ 1-
2 zile inainte ca ele sa se matureze si sa se transforme in hematii. Numarul de reticulocite din sangele circulant este un indicator cu privire la functia eritropoetica (de producere de hematii) a maduvei rosii deoarece el reprezinta productia recenta.

Generalitati

Determinarea numarului de reticulocite insemna parcurgerea unor etape.Aceste etape sunt:

1. executarea pe lama a unui frotiu
2. colorarea acestuia cu brillant cresyl-blau-coloratie supravitala
3. .examenul la microscopul optic al aspectului morfologic al reticulocitului :aspectul de eritroblast( element din linia eritropoetica ) oxifil care pastreaza dupa ce trece in circulatie (este produs de catre maduva rosie osoasa), circa 1-2 zile , parti de complexe ribonucleoproteice. El are o nuanta albastruie
4. numaratoarea reticulocitelor de pe mai multe campuri microscopice, ca si a
numarului de eritrocite dupa aceste campuri. 5.calculul proportiei numarului de reticulocite la 100 sau la 1000 de eritrocite.

Valori normale

Valorile normale sunt:

• pentru maduva osoasa normao -eritropoetica numarul de reticulocite circulante este de aproximativ 0,5-1,5 % sau
• 25000-75000/milimetru cub

Valori crescute

Cresteri ale numarului de reticulocite (reticulocitoza):se intalnesc in anemii, unde numarul de reticulocite creste peste limita superioara a normalului(asta daca maduva rosie nu este afectata).
Motivatia este urmatoarea: reticulocitele parasesc maduva rosie mai repede iar la durata lor de supravietuire in circulatie, se adauga si perioada cat trebuia sa mai stea in maduva rosie.
Totusi daca numarul de reticulocite este normal aceasta nu inseamna ca pacientul nu are anemie. De exemplu daca un pacient are anemie si numarul de reticulocite este de
1%, atunci aceasta semnifica o afectare a maduvei care nu mai produce celule rosii la o rata care sa corecteze anemia.
Scaderi ale anemiei se intalnesc in: chimioterapie, anemia pernicioasa,malignitati ale maduvei osoase, probleme ale productiei de eritropetina(hormonul reglator al functiei hematopoetice).

Detoxifiera colonului

• Sursa excelenta de fibre solubila
• Ajutor la constipatie